Mobilní dům Platinum 3 není sezonní chata na kolečkách

U některých mobilních domů byste ani nepoznali, že se jedná o stavby montované ve výrobní hale, a dopravované na místo transportními návěsy. Nevěříte? Pak si běžte prohlédnout například objekt Platinum 3 v Praze Lavarohouse. Jeho obytná plocha zaujímá prostor běžného dvoupokojového bytu s lodžií, ale to není vše, co vám tento objekt může nabídnout.

kuchyňská linka

Přijatelná cena – v podobné cenové kategorii pořídíte byt o shodné velikosti v některých větších městech (kromě Prahy, kde jsou ceny mnohem vyšší). To jsou ale jen byty, kde platíte částku do fondu oprav, a hlavně jste součástí společenství vlastníků, kteří se spolu s vámi podílí na rozhodování o budoucnosti celého objektu. Dům za tuto cenu je ovšem jen váš a sami rozhodujete o jeho údržbě a prioritách plateb do „vlastního fondu oprav“.

šeřík na zahradě

Nízké nároky na údržbu – když už jsme tu zmínili domovní fond oprav u činžovních a panelových domů, tam se hradí vysoké částky, které zahrnují investice do nové střechy, okapů, elektroinstalace, výtahu, odpadů, fasády atd. Částka, kterou byste si měli dávat stranou u mobilního domu na údržbu, nebude pravděpodobně tak vysoká.

Nízkoenergetická stavba – bydlení v bytě mnohdy obnáší velmi drahé dálkové vytápění a dálkovou teplou vodu. Mnohem úspornější je bydlet v úsporném domě, kde topíte dřevem v krbu, vaříte na levnějším propanu či propan-butanu, máte k dispozici vlastní studnu a můžete využívat i fotovoltaiku a solární kolektory na ohřev vody.

Možnost umístit jej i na rekreační pozemek – dům na vlastním pozemku se zahradou je nesrovnatelný s bydlením v městském bytě, byť s balkonem. Mobilní dřevostavby lze umístit i na rekreační pozemek a jsou lidé, co si jej nechají postavit v místě stávající sezonní chajdy. Žít ve vlastním objektu, bez splátek nájemného cizímu člověku, v přírodě a mimo městský shon je pro mnohé z nás v současné době velkou výzvou.