Chcete letět do vesmíru? Nejdřív se tam musí uklidit

To, že je naše planeta zaneřáděná odpadky, asi není právě převratná informace. Jenže ono se nám to smetí hromadí i na obloze. Nebo spíše ve vesmíru. Vědci v NASA odhadují, že v úzkém pásu kolem naší planety se pohybují až desítky miliónů částic drobného odpadu. Tím úzkým pásem je míněno asi jen sto kilometrů.
o   A kdo má na svědomí tento nepořádek?
·        Snad se ani nemusíme ptát.
sonda mars
Rozhodně si nesmíme představovat, že kolem nás krouží PET lahve a použité jednorázové pleny. Jedná je o vesmírné trosky, které vznikají při rozpadu některého vesmírného pozemského tělesa. Je pravda, že většina z těchto trosek shoří v atmosféře a některé dopadnou i zpět na zem. Jenže jich v naší galaxii stále zůstává dost a dost.

Vesmírná mucholapka

Otázkou je, jestli nám to vesmírné smetí nějakým způsobem vadí. Podle vědců ano. I když asi ne všem. Jestliže se tento stav nezmění a nepořádku bude přibývat, nebude možné po roce 2300 realizovat žádný další start do vesmíru.

o   Kosmické smetí už dnes začíná ohrožovat i Mezinárodní kosmickou stanici ISS, která má na palubě kosmonauty.
o   Proto tito vesmírní pracovníci byli nuceni vystoupit do volného vesmíru a pět hodin svůj dočasný domov opevňovali speciálními panely.
znak Nasa
Jak ale vědci usoudili, je to jen dočasné řešení. Jedním ze způsobů, jak se nečistot zbavit, je laserové dělo, které trosky vyhledá a odstřelí. Ale i tento způsob se ukázal jako nedostatečný. Lze ho použít jen u velkých trosek. Malé trosky, které dál putují vesmírem, mohou ve vysoké rychlosti poškodit ochranné štíty vesmírných lodí a zahubit jejich posádky. Řešením by mohlo být elektricky vodivé lano, které by bylo ukotveno k družici. Prostě taková vesmírná mucholapka, která by pomocí magnetického pole Země nečistoty k sobě přitáhla. Z důvodu velkého znečištění se dokonce uvažuje o pozastavení vesmírné turistiky.